RECEPT

Kniepertjes / NieuwjaarsRolletjes

Wat heb ik nodig

Recept voor ongeveer
50 - 55 kniepertjes/ nieuwjaarsrolletjes

  • Kniepertjesmeel  500 gram
  • Witte basterdsuiker 200 gram
  • Kristalsuiker (gewoon)  200 gram
  • Boter (margarine) 200 gram
  • Eieren 3 stuks
  • Vanillesuiker 1 zakje
  • Voor Kniepertjes  4-5 eetlepels lauw gekookt water
  • Voor Nieuwjaarsrolletjes 500 ml lauw gekookt water
  • Bij het maken van nieuwjaarsrolletjes een (houten)staafje voor het oprollen
  • Kniepertjes/ Rolletjesijzer

Voorbereiding

  • Smelt de boter in een pannetje en laat iets afkoelen.
  • Meng het kniepertjesmeel met de suiker en schenk de boter erbij. Meng dit totdat er een kruimelig deeg ontstaat.
  • Meng dan 1 voor 1 de eieren erdoor.
  • Voeg de eetlepels lauw water toe om een deeg te maken waar je balletjes van kunt rollen. Dit geldt niet voor het rolletjesbeslag, dit is zo vloeibaar dat deze alleen met een lepel op het ijzer kan worden gelegd.
  • (Alleen voor kniepertjes) Rol balletjes van het deeg ter grootte van ongeveer 2-3 cm,  als u het kunt afwegen rol balletjes met een gewicht van ongeveer 22 gram.
  • Laat dit opstijven  in de koelkast.

bakken

  • Leg een balletje in het midden van het voorverwarmde (en iets ingevette) ijzer, knijp vervolgens het ijzer dicht en bak de kniepertje in ongeveer 1 minuut lichtbruin.
  • Haal het kniepertje uit het ijzer en laat het afkoelen.
  • Bij het maken van een rolletje. Haal het uit het ijzer en rol het om het houten staafje, schuif het eraf en laat het afkoelen.

en klaar is uw kniepertje!