Maalzolder

De maalzolder is het belangrijkste werkterrein van de molenaar. Van hieruit bedient hij de maalstenen en hier verwerkt hij het gemalen graan. Aan de zoldering hangt het lichtwerk van één of meer steenkoppels

Trekregulateur

Regulateur

Een koppel stenen bestaat uit een loper en een ligger. De afstand tussen de stenen is heel bepalend voor de kwaliteit van het gemalen meel. Omdat de loper door de veranderende windsnelheid op het gevlucht voortdurend van toerental wisselt moet de molenaar steeds met de lichtboom de afstand tussen de stenen daarop aanpassen om een gelijkmatig product te verkrijgen.
Een regulateur kan deze taak van de molenaar overnemen, pas wanneer de regulateur helemaal uitslaat moet de molenaar actie ondernemen. 

Paard en pasbalk

De constructie die de steenspil, de rijn, de loper en de bolspil draagt en op en neer doet bewegen wordt het paard genoemd. Molen Grenszicht heeft een hangend paard. Het verstelbare kussen met de taatspot waarin de bolspil staat ligt op de pasbalk of vonderbalk.

De gehele constructie wordt het paard genoemd.

Spreuk op de builkist

 

Ik maal hier graan tot meel

En geef aan ieder zijn deel

Maar om elk naar het zin te geven

Dan mag de duivel wel molenaar wezen

De builkist

Nadat tarwe, of een andere graansoort, is gemalen hou je volkorenmeel over. Dit meel kan door de molenaar worden gebuild. Tijdens het builen worden de grootste delen uit het meel gezeefd. Een deel van de zemelen en gries wordt daarmee uit het meel gezeefd. Afhankelijk van de mate waarin gezeefd is, hou je meel over met veel, weinig of geen zemelen.

Niet gebuild: volkorenmeel

Licht gebuild: bruin brood

Sterk gebuild: lichtbruin brood

Sterkst gebuild: witbrood

Paard en builkist

De builkist in molen Grenszicht. Het betreft hier een klopbuil.