Onderhoud aan de molen

Onderste windborden (steekborden) vernieuwen van het gevlucht

De onderste windborden waren aan vervanging toe, na jaren te zijn opgelapt. Besloten is om nieuwe borden te maken van cederhout. Cederhout is licht van gewicht en duurzaam. Het hout was niet in de breedte van de bestaande borden te verkrijgen en zijn nu uit twee delen samengesteld. Deze twee delen zijn met pennen verlijmd.

Onderhoud aan de stelling

De stelling van de molen is na de restauratie van 1973 alweer zo’n 45 jaar oud. Vanaf eind 2017 tot in het voorjaar van 2018 is aan de stelling gewerkt. Ongeveer 20 dekplanken zijn vervangen. De langste zijn vervangen door nieuwe planken van larikshout. Van de planken die nog bruikbaar waren, zijn kortere stellingplanken gemaakt. Zo zijn alle dekplanken min of meer vernieuwd.

De eikenhouten liggers zijn schoongemaakt en aan beide kanten is er een stevige lariks plank tegenaan geschroefd om de ligger te verstevigen. De buitensluiting en schoren onder de stellingplanken zijn schoongemaakt en zwart geverfd. Deze waren door weer en wind groen geworden.

De balie is dit jaar weer geschilderd, ziet er weer prachtig uit en kan weer een periode mee.

Hieronder krijgt u een indruk van het vervangen van de staartbalk

Enkele jaren terug is de staartbalk vervangen. Eerst zijn de vier schoren gefixeerd opgehangen aan de horizontale balken erboven. Hierna kon de staartbalk worden los gemaakt en met een hoogwerker worden weggehaald. Met twee hoogwerkers is de nieuwe staartbalk teruggeplaatst. Vervolgens zijn alle schoren weer stevig bevestigd. Dit was werk voor de molenmaker.