Onderhoud aan de molen

Hieronder geven wij u u een indruk van het vervangen van de staartbalk

Molen Grenszicht is een buitenkruier. De molenaar kan met behulp van de staart de molen kruien vanaf de stelling. Dat de molen met een staart is uitgerust, had als belangrijkste reden dat de molenaar al zijn handelingen gelijkvloers kon verrichten. De stelling sluit aan op de steenzolder waar de molenstenen liggen en de molenaar zijn voornaamste werk moet doen, het malen van graan. Onderaan de staart zit een groot gat voor de krui-as of munnik. Er worden veel krachten uitgeoefend op dit onderdeel van de molen. Als de staartbalk in een slechte conditie is en er een breuk in zit, zal deze moeten worden vervangen.

Enkele jaren geleden is de staartbalk vervangen. Vooraf werden de schoren gefixeerd opgehangen aan de horizontale balk erboven. Daarna werd de staartbalk los gemaakt en met een hoogwerker weggehaald. Met twee hoogwerkers werd de nieuwe balk teruggeplaatst. Vervolgens alle schoren weer stevig bevestigd. Dit was een klus voor de molenmaker.

Onderhoud aan de stelling

De stelling van de molen is na de restauratie van 1973 alweer 45 jaar oud. Vanaf eind 2017 tot in het voorjaar van 2018 wordt aan de stelling gewerkt. Ongeveer 20 dekplanken, de langste, worden vervangen door nieuwe planken van larikshout. Van de oude planken die nog bruikbaar zijn, worden kortere stellingplanken gemaakt. Zo worden alle dekplanken vernieuwd.

Eikenhouten liggers, buitensluiting en schoren, onder de stellingplanken worden schoongemaakt en zwart geverfd. Deze zijn door weer en wind groen geworden. Met drie of vier vrijwillig molenaars werken we een dag aan een stellingdeel. Ook het schoonmaken en schilderen van het stellinghekwerk is dit jaar gedaan. Het ziet er weer prachtig uit.