Onderhoud aan de molen

Onderste windborden (steekborden) vernieuwen van het gevlucht

Deze klus hebben we als vrijwillig molenaars zelf uitgevoerd.

De bestaande borden van grenenhout waren behoorlijk aangetast door houtrot en werden al jaren opgelapt. Er is nu gekozen om nieuwe borden te maken van cederhout. De bovenste windborden waren ook al van cederhout. Het is licht en goed duurzaam hout. De planken zijn geschaafd op een dikte van 15 mm. Omdat het hout niet in de breedte van de bestaande borden te verkrijgen was, hebben we ze uit twee delen samengesteld. De twee delen zijn verlijmd met het Domino-systeem van Festool. Dit hebben we vooraf in een werkplaats gedaan. Daarna zijn we met de planken naar de molen gegaan om te kunnen meten per end wat de precieze breedte moet zijn. Omdat de metalen roeden bij de askop breder zijn dan aan de uiteinden lopen de borden ook enigszins taps toe. Na het pasmaken van de borden hebben we per end de juiste positie van de klampen bepaald en de gaten ervoor geboord en vastgezet met rvs slotboutjes. Hierna hebben we de borden gegrond en afgelakt. Om de borden extra te borgen, naast de bestaande bordveer, worden er twee wervels per steekbord aan de buitenzoom geschroefd.

Onderhoud aan de stelling

De stelling van de molen is na de restauratie van 1973 alweer 45 jaar oud. Vanaf eind 2017 tot in het voorjaar van 2018 is aan de stelling gewerkt. Ongeveer 20 dekplanken, de langste, zijn vervangen door nieuwe planken van larikshout. Van de oude planken die nog bruikbaar waren, zijn kortere stellingplanken gemaakt. Zo zijn alle dekplanken vernieuwd.

Eikenhouten liggers zijn schoongemaakt en aan beide kanten is er een stevige Larix plank tegen geschroefd om de ligger te verstevigen, buitensluiting en schoren onder de stellingplanken zijn schoongemaakt en zwart geverfd. Deze waren door weer en wind groen geworden. Ook is het hekwerk rond de stelling dit jaar weer fris geschilderd. Het ziet er weer prachtig uit en kan weer een periode mee.

Hieronder geven wij u een indruk van het vervangen van de staartbalk

Molen Grenszicht is een buitenkruier. De molenaar kan met behulp van de staart de molen kruien vanaf de stelling. Dat de molen met een staart is uitgerust, had als belangrijkste reden dat de molenaar al zijn handelingen gelijkvloers kon verrichten. De stelling sluit aan op de steenzolder waar de molenstenen liggen en de molenaar zijn voornaamste werk moet doen, het malen van graan. Onderaan de staart zit een groot gat voor de krui-as of munnik. Er worden veel krachten uitgeoefend op dit onderdeel van de molen. Als de staartbalk in een slechte conditie is en er een breuk in zit, zal deze moeten worden vervangen.

Enkele jaren geleden is de staartbalk vervangen. Vooraf werden de schoren gefixeerd opgehangen aan de horizontale balk erboven. Daarna werd de staartbalk los gemaakt en met een hoogwerker weggehaald. Met twee hoogwerkers werd de nieuwe balk teruggeplaatst. Vervolgens alle schoren weer stevig bevestigd. Dit was werk voor de molenmaker.